Artikel

OverRendement lanceert de Pensioenfonds Monitor

21/2/2023
Door
Anton Kramer

Vandaag is de Pensioenfonds Monitor van OverRendement gelanceerd. De Pensioenfonds Monitor geeft op een begrijpelijke manier een objectief inzicht in de prestaties van alle Nederlandse pensioenfondsen. Na anderhalf jaar van data verzamelen, programmeren, testen en vormgeven is de Pensioenfonds Monitor nu klaar voor gebruik.

Initiatiefnemer Anton Kramer is blij met het resultaat: “Het idee dat ik al lange tijd in mijn hoofd had is nu gerealiseerd. De Pensioenfonds Monitor draait om de vraag; Hoe beoordeel en vergelijk je de prestaties van de verschillende pensioenfondsen? Wij zijn erin geslaagd om de enorme hoeveelheid data samen te vatten in eenvoudig te begrijpen dashboards. Zo kunnen we voor alle betrokkenen het inzicht bieden dat ze nodig hebben”.  

Mede-oprichter Marcel Nijp verwacht dat de pensioensector veel baat zal hebben bij de Pensioenfonds Monitor: “Toen ik de eerste keer met Anton sprak wist ik nog niet dat er grote verschillen zijn in de prestaties van pensioenfondsen. Inmiddels zien we de verschillen aan de oppervlakte komen, sommige fondsen kennen forse indexaties toe, terwijl deelnemers van andere fondsen op de nullijn blijven zitten. Met de kennis die ik nu heb ben ik verbaasd dat er nog geen objectieve KPI bestond voor de prestatie van een pensioenfonds. In de andere sectoren waarin ik actief ben geweest is het volstrekt normaal om jezelf te vergelijken met anderen en daar lessen uit te trekken”.  

De Pensioenfonds Monitor is gebaseerd op een database met daarin de data uit meer dan 2500 jaarverslagen van pensioenfondsen. Deze data wordt gecombineerd met kwartaalgegevens afkomstig van De Nederlandsche Bank. Zo heeft de abonnee altijd een up-to-date inzicht in de prestaties van het pensioenfonds.

Voor het grote publiek publiceert OverRendement de jaarlijkse Pensioenfonds Ranglijst. Deze is gebaseerd op de data uit de database. Abonnees krijgen via de Pensioenfonds Monitor inzicht in de actuele ranglijst en de onderliggende gegevens.  

Met de Pensioenfonds Monitor wil OverRendement een bijdrage leveren aan transparantie en begrijpelijkheid in de pensioensector. Meer aandacht voor het rendement leidt tot hogere pensioenen voor de deelnemers. Daar werken wij graag aan mee.

Verder lezen